Konoba Kod Tonca | Konoba na Braču

Konoba Kod Tonca | Ugostiteljski obrt Oreb | Konoba na Braču, u Splitskoj, konoba na rivi, uz more, sa pogledom na more, riblji i mesni specijaliteti, morska hrana, jela od plodova mora, grill jela, jela sa roštilja, jela sa žara, jela pod pekom (po narudžbi), tradicionalna domaća kuhinja, tradicionalna mediteranska jela, Brač

 

Nije potrebno pretjerano objašnjavati činjenicu da je turizam najjača gospodarska grana Hrvatske.

Hrvatska obala mjesto je mnogih trgovačkih i turističkih kretanja još od rimskog doba.Iz tog razloga mogli bismo tu snagu turizma pripisati geografskom položaju i prirodnoj atraktivnosti.

Ugostiteljstvo je pak moć čovjeka da drugomu pokaže ljepotu svojeg kraja, koji god taj kraj bio. Ugostiteljstvo nije nužno vezano uz turizam.To potvrđujemo svaki dan provodeći vrijeme u kafićima kao stalni gosti ili prolaznici. Ali, ugostiteljstvo vezano uz turizam penje se na razinu učenog zanata.Trud da se sve najljepše i izvrsno predoči klijentu u jednom iskustvu nije samo dar okolnosti već plod rada.

Hrvatska obala po tome pitanju nudi jedno cjelovito iskustvo, veće od samog gastronomskog užitka. Uistinu je posebni dar imati more kao predmet divljenja te istovremeno doživjeti ga kao resurs.

Ugostiteljstva u obalnim i otočnim predjelima imaju posebnu ponudu iskustva koju je rijetko pronaći na kopnu.Kombinacija morskog ugođaja kombinirana s morskom hranom i načinom života jedinstven je doživljaj paketa.

Potražnja za “iskustvom”, “doživljajem” i “ugođajem” otvorila je vrata novim ugostiteljskim praksama poput agroturizma i “etničke kuhinje”. Porastao je interes za lokalnim, izvornim ugostiteljskim ponudama.

Konoba kod Tonća jedna je od prvih na cijelom Braču koja nudi upravo ovakvu uslugu.

U Splitskoj, malo dalje od Supetra, na rivi uz more leži Konoba kod Tonća.

Utemeljio ju je Ante Tonći Brhanović, a nastavlja ju voditi sljedeća generacija, Zorana i Fran Oreb te njihovi sinovi.

Konoba je zasnovana na načelu izvorne, tradicionalne domaće kuhinje – jela se spravljaju sezonski  s naglaskom na izvornu kakvoća,okuse i mirise domaćih namirnica. I uistinu, njihov uspjeh počinje upravo od namirnica.

Obitelj Oreb obrađuje ogromni maslinik u brdu iznad Splitske I to sve “golim rukama” – ne koristi se ni najmanja mehanizacija, čak ni pri navodnjavanju. U sklopu Obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva Oreb proizvode maslinovo ulje koje je moguće kupiti kao suvenir, u spreju, u raznim kombinacijama s češnjakom, čilijem i ružmarinom

Osim toga proizvode i domaće rakije: lozu, travaricu, orahovicu, rogačušu, višnjevaču I druge.

Što se tiče okusa u konobi, nezaobilazan je brački ovčji sir i pršut.Jedan od najpoznatijih jela Konobe kod Tonća jest crni rižot od morskih plodova, iako su jednako popularno i riblji i mesni specijaliteti.

Jela s roštilja ili jela sa žara već odavno su omiljena po cijeloj hrvatskoj obali i otočju, te svaki lokalitet njeguje svoj način pripreme. Ipak, jela pod pekom drže kultni status te se nerijetko cijene više nego grill jela.

Po uzoru na mediteransku tradiciju kuhinje, namirnice imaju prednost nad gastronomskom ekstravagancijom. Namirnice su iz lokalnih vrtova i maslinika, te su sva jela pripremljena svježe.Zorana Oreb čak kaže da su u konobi spremni odgovoriti i svakoj želji uz prethodnu narudžbu – a dobrodošle su i narudžbe na engleskom jeziku.

Upravo to je najveća prednost i dar ugostiteljskog obrta Oreb i Konobe kod Tonća – autentično iskustvo s okolinom I s ljudima. Riječ “osoblje” ne uspijeva opisati odnos prema radnu koji Orebovi njeguju. Pogled na more, domaće namirnice i svježi morski plodovi te ugodno društvo u prvoj Bračkoj konobi nezaobilazno su iskustvo.

 

Kako do nas

error: Content is protected !!